Monday, May 26, 2014

Värskekapsahautis

Juba see nimi ei ole eriti atraktiivne, kas pole? Söögid kategooriast "vanakooli klassikud" pole kunagi mu lemmikud olnud. Kuna mul on noor ja trendikas ema, siis tema neid kodus ei teinud ja omaalgatuslikult ei ole ma ka erilist huvi tundnud. Hakklihakaste, kotletid ja klimbisupp maitsevad hästi ainult vanaema juures, pole midagi teha. Pärast seda, kui hiljuti vanaema juures ühepajatoitu söömas käisin, rääkisin sellest ainukesele inimesele, kelle kohta teadsin juba ette, et ta suudab sellest samamoodi vaimustuda - preili värskekapsahautis-maksakaste-boršisupp-Kätlin. Pärast pikka arutelu leidsime ühiselt, et nii palju, kui ka ei ürita, ei saa sellist maitsekombinatsiooni, nagu vanaemad teevad, ise tehes mitte kunagi kätte. Ja et trikk on ilmselt selles, et kuigi kasutad samu tooraineid ja metoodikat, siis kipud lihtsalt üle maitsestama. Vanaemad kasutavad tavaliselt lihtsalt soola ja pipart ning koos heade värskete koostisosadega imehea toit niimoodi valmibki! Sportlik huvi võitis, nagu ikka, nii et mina, gurmeetüdruk, võtsin siiski värskekapsahautise tegemise ette! Muide, Kätlini sümpaatia selliste toitude vastu on seotud ka sellega, et tema mees on itaallane, verivorsti ega hapukapsast ei salli, nii et Kätlin saabki häid eesti maitseid harrastada ainult siis, kui mees kodust ära on!


Sellest kogusest saab neli suurt portsjonit:
400 g hakkliha
pool väiksemat sorti värsket kapsast
2 porgandit
2 küüslauguküünt
2 spl puljongikontsentraati
praadimiseks veidi õli
serveerimiseks hapukoort, rohelist sibulat ja tilli

Käitu nii: prae hakkliha õli sees ilusaks pruuniks. Maitsesta soola ja pipraga, vala juurde puljongikontsentraat koos  klaasi veega ja lase hästi vaiksel tulel umbes 15 minutit keeda. Tükelda kapsas, tee porgandist juurviljakoorijaga ribad ja sega need hakklihasegusse. Lisa sinna ka riivitud või küüslaugupressist väljunud küüslauk, veel veidi vett, kui vaja ja hauta 15 minutit. Üleküpsetamist värsked köögiviljad ei taha! Säilib ilus värv ja mõnus tekstuur. Serveeri tutsu hapukoore, rohelise sibula ja tilliga. Vanaema juures pakutakse ikka keedukartulit ja piima ka, aga mulle meeldivad lihtsad ja puhtad maitsed rohkem!

No comments:

Post a Comment