aedviljapüree ja väike värske salat.
800 g valget kala (mina kasutasin haugi) 300 ml kuiva valget veini
200 g krevette loorberit
30 g võid terapipart
4 küüslauguküünt 3 munakollast
tilli 1 küüslauguküüs
riivitud sidrunikoort 1 tl Dijoni sinepit
soola 200 g võid
klaas kuiva valget veini 1 tl suhkrut
serveerimiseks sidrunisektoreid soola ja valget pipart
Salatiks: Aedviljapüreeks:
1 fenkol 300 g kartuleid
erinevaid salatilehti 300 g lillkapsast
6 väikest punast sibulat 100 g rohelisi herneid
sidrunimahla soola
oliiviõli suts võid
soola-pipart julge käega oliiviõli
Tee nii: sega kokku krevetid, või, pressitud küüslauguküüned, till ja sidrunikoor ning maitsesta soolaga. Tooreid krevette maitsta ma eriti ei soovita, nii et soolaga pole mõtet väga helde olla. Suuremad haugifileed lõika pikuti pooleks, pane ühte äärde täidist (pane kohe julgelt!), keera õrnalt rulli ja pane ahjuvormi. Tikuga kinnitada ei ole vaja, lahtine osa jääb nagunii allapoole. Kalla õrnalt peale umbes klaasi jagu valget veini, maitsesta soola ja valge pipraga. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit.
Kalaga mässamise ajal on hea, kui mõni hoolitsev sõber külas on - kui veiniisu tuleb, siis on keegi, kes sind joodab ja pärast pole vaja kalalõhnalist klaasi küürida. Lihtsalt soovitus.
Kartulid ja lillkapsas keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks, 5 minutit enne valmimist lisa herned. Vala vesi ära ja tee aedviljadest püree (tambi katki või kasuta blenderit, kuidas soovid), aga mitte päris beebitoidulaadseks, vaid pigem natuke robustne ja lohakas, et koostisosad tuvastatavad oleksid. Lisa või ja oliiviõli ning sega kergelt läbi.
Salati tegemine on piece of cake, nagu ikka - tükelda ingriidiendid, sega kokku ning vahetult enne serveerimist maitsesta soola-pipra, sidrunimahla ja oliiviõliga.
Hollandi kastme tegemine samm-sammult käib nii: vala potti valge vein, lisa loorber ja pipar. Keeda tasasel kuumusel, kuni veinikogusest on alles jäänud pool, seejärel kurna.
Aseta teine pott kuumaveevanni ja vispelda anumas munakollaseid, kuni mass paksemaks muutub. Lisa munale imepeeneks tükeldatud küüslauk, sinep ja eelnevalt valmistatud veinireduktsioon.
Pidevalt segades kalla kastmele juurde kuum selitatud või.
Lõpuks maitsesta soola, suhkru ja valge pipraga.
Kui soovid maitset happelisemaks teha, lisa kastmele veidi sidrunit.
Tee taldrikutele kompositsioonid valmis või lase igaühel seda vastavalt isule ise teha. Serveeri sidrunisektori ja valge veiniga - aga sobis imehästi ka tumeda õllega! Tere Mao aasta!
Õhtusöögi desserdiosa asub siin.
No comments:
Post a Comment