Tuesday, April 29, 2014

Pardisännu

Kes vaatas täna ETV-s saadet "Vabariigi kodanikud"? Teemaks oli Riigikogus algatatud arutlus, kas seadustada samasooliste inimeste kooselu. Kuigi ma tavaliselt telesaateid vaatamise asemel kuulan (jah, mina olengi multitaskingu kunn - samaaegselt telefonivestlust pidada ja telesaadet jälgida või kirja trükkida, tehke järele!), lendas seekord küll töö nurka ja vaatasin nii emotsionaalselt, et oleks tahtnud ühel hetkel naerda, teisel nutta ning kolmandal roppude sõnade saatel teleka ees rusikatega vehkida. Kes ei näinud, soovitan vaadata: http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=148428

Mina olen üks väga vanamoeline tüdruk. Ootan pikisilmi kodus endale kaasavara kududes ja heegeldades, millal pimekohtingu formaadis abielluda saaksin, ehk millal mõni meeskodanik piisava hulga kaamelite, vaipade ja pardikarjaga lagedale tuleks, et isa oleks nõus mind ära andma. Sest armastusabielu on mõistetamatu, lihtsalt kooselu utoopiline ning samasooliste puhul mõlemad lihtsalt perverssed? Tõsiselt?!? Aastal 2014?
Kuigi pardikarja vastu poleks ilmselt mul ega mu isal mitte midagi!


Kahe sännu jaoks läheb vaja:
1 pardifilee
2 viilu musta leiba (mina valisin seemnetega käsitööleiva - reklaami ei tee, igaüks sööb seda, mis maitseb). Kui tahad, viitsid ja oskad - tee ise. Mulle ei meeldi küpsetamisega jännata.
erinevaid salatilehti - rooma salati ja peedilehtede kombo sobib imehästi
1 paprika
oliiviõli
balsamicot
soola ja pipart

Käitu nii: esiteks pane ahi kõrgele kuumusele grillrežiimile sooja. Lõika paprika pooleks, kraabi sisu välja ja pane ahju grillima. Nüüd saad pardiga tegeleda - tee filee nahaga poolele sisselõiked, see aitab rasval välja sulada. Maitsesta fileed soola ja pipraga ning pane pannile keskmisele kuumusele praadima. Õli pole vaja, pardi enda seest tuleb piisavalt palju rasva. Prae pardifileed umbes minuti tagant keerates kokku 5-6 minutit. Selle ajaga peaksid saama keskelt õrnalt roosa pardi. Kui paprika hakkab kergelt mustatriibuliseks tõmbuma, võta see ahjust välja ja pane kilekotti, nii tuleb hiljem koor lihtsamalt maha. Peened kokandusväljaanded soovitavad grillitud paprika kaussi panna ja toidukilega katta, aga kui just sama kaussi hiljem ei kasuta, ei näe ma lisaküürimisel mõtet. Nüüd võta ette leib - lõika sellest kaks üsna jämedat viilu ja grilli ahjus mõlemalt poolt natuke krõbedamaks. Hoia silm peal, sest kergelt krõbedast musta ja suitsevani läheb kiiresti! Ahjust tulnud leivaviiludele piserda oliiviõli. Vahepeal peaks part olema valmis saanud, nii et tõsta filee pannilt ja lase sel mõned minutid rahuneda. Sel ajal tiri paprikalt koor maha ja tee see veidi väiksemateks tükkideks. Lõika pardifilee viiludeks, rebi rooma salat eraldi lehtedeks ja saadki hakata sännut kokku panema! Laota leivale rooma salati ja peedilehed, nende peale grillitud paprika ning kõige peale pardifilee viilud. Puista peale veel peedilehti, soola ja pipart ning maitse huvides tee juurde mõned oliiviõli- ja balsamicotäpid.

No comments:

Post a Comment