Pikemat aega Eestist eemal olnud kodanikel on sageli (kui
mitte alati) esimeseks söögisooviks koju tagasi tulles kartulisalat.
Samas, kui mõtled, mitu inimest su tutvusringkonnas on, kes kodus olles
seda pidevalt suurest isust sisse kühveldaks, saaks vastuseks ilmselt
nulli. Mis selle fenomen siis on? Panustan lapsepõlvest pärit klassikutele,
mis senini paljudele minuealistele seostuvad à la Eesti cuisine'iga...
Näiteks sõbranna pool veiniõhtul tema õde üle pika aja Brüsselist koju
oodates olid teada saabuva tütarlapse konkreetsed soovid - kartulisalat
ja külm vein. Ma ise pole ka mingi erand - Itaaliast tulles oli kerge
Eesti söögi igatsus küll. Kui värsked toorained keset juunikuud
käepärast ja ise teha viitsid, siis maitseb tõesti nagu Eesti suvi :)
Vaja läheb:
väikseid armsaid värskeid kartuleid
vutimune
värsket soolakurki
värsket kurki
noori tooreid herneid
sibulat
majoneesi (kui ma tavaliselt hääletan isetehtud majoneesi poolt, siis siinkohal kärab poest ostetu isegi paremini)
maitsestamata jogurtit või hapukoort (mina kasutasin esimest, sest kodus oli)
soola-pipart
Tee nii
(kuigi kõik teavad ilmselt nagunii, kuidas klassikutega käituda :)):
keeda kartuleid umbes 15 minutit (kui on armsad väiksed, siis pole
koorimistööd ilmselgelt ette võtta vaja), sobival hetkel lisa sinna
vutimunad - võta aega, nad keevad umbes 3 minutit. 2 minutit enne
kartulite valmimist keera kuumus põhja ja lisa sinna herned. Kui tunned,
et kartulid ja herned on valmis, kalla vesi ära ja jäta nad jahtuma.
Samal ajal tükelda vaba käega robustseteks kuubikuteks kõik ülejäänud
komponendid peale vutimunade, sega kokku jogurti ja majoneesiga ning
maitsesta soola-pipraga. Kui kartulid ja herned on jahtunud, lisa need
ülejäänud komponentidele ning sega läbi.
Garneeri
poolitatud vutimunadega ja serveeri värske salatikuhjaga (liiga
eestimeelseks ka ei maksa minna...joogiks on valge vein ja mitte külm
viin).
No comments:
Post a Comment