Tuesday, June 9, 2015

Vitello Tonnato

Planeerisime Mooniga veinideiti. "Ära midagi keerulist küll tegema hakka, võibolla lihtsalt mingit väikest snäkki."
"Ei tee midagi keerulist, Vitello Tonnatot ainult."
"Misasja?!?"
"Vasikat tuunikalakastmes. Väikest eelrooga."
"Jajah, ma tean küll su neid väikseid eelroogi!!!"

Moon on see piff, kes sööb salaja sprotisaia, kui meest kodus pole ja mingeid peeneid roogasid talle pähe määrida ei õnnestu. Sööb küll väga hea meelega, aga kolme juustu ja basiiliku ravioolid tomatikastmes on ikka pelmennurid tomatimöksiga ning Vitello Tonnato sai kohe nimeks Vitali Donatella kastmes. Aga selle eest pidi Vitali Donatellaga Mooni uus lemmiksöök olema. Minu üks lemmikutest ka.


Vaja läheb:
vasikafileed (umbes 700g oli)
oliiviõli
valget veini
üht sellerivart
üht väikest porgandit
ühte sibulat
kolme küüslauguküünt
paari loorberilehte
kahte munakollast
ühest sidrunist pigistatud mahla
kolme anšoovisefileed
kolme suurt kapparit
veel oliiviõli
ühte karpi tuunikala õlis (mulle tundub, et see soolvees variant on liiga kuiv, aga maitse asi)
soola ja pipart

Käitu nii: pruunista vasikafilee õlis igast küljest. Vala juurde valge vein (ilmselt õige retsept ütleb, et paar klaasi, aga mina panin kohe südamest - niipalju, et kogu liha ära katab), veidi väiksemaks tükeldatud seller, porgand ja sibul ning küüslauguküüned. Kaks viimast läksid potti koortega, sest kiire oli. Lisa loorberilehed, soola ja pipart ning keeda vaiksel tulel umbes tunnike. Lase lihal puljongi sees täielikult maha jahtuda. Kastme jaoks vispelda munakollaseid sidrunimahlaga ja lisa vähehaaval oliiviõli kuni oled saanud mõnusa kreemja koostise. Sega sisse uhmris purustatud anšoovised ja kapparid, tuunikalakonserv ning maitsesta soola ja pipraga. Serveerimiseks tükelda vasikafilee, laota taldrikule või vaagnale ja vala üle kastmega. Kaunista kapparitega ning paku juurde leivakrõpse ja Montepulciano d'Abruzzo veini. Sommeljeed tahaksid mind võibolla siinkohal põlema panna, aga Moon tõi justnimelt selle veini ja minu meelest käras ülihästi.


No comments:

Post a Comment