Saturday, June 13, 2020

Paljas tofuburger

"Paljas" tähenduses, et ilma saiata, ainult salatilehtede vahel. Pole vaja fäänsipäänsitada ega ninatarka panna, kasutades nimetusi nagu "naked" või "beyond" burger. Eestis tehtud burger, järelikult ikka lihtsalt paljas, nagu eesti keeles öeldakse.

Nii, targutamisnurgake läbi, läheb asja juurde. Sööme õega tööl lõunat. Jah, me töötame samas majas, nii tore, onju!
Õde vaatab: "Ohhooo, mida sa sööd?!?"
"Tofuburgerit."
"Nämma! Kust said?"
"Ise kodus tegin."
"Mis sa panid sinna?"
Hakkan altpoolt ülespoole loetlema: "Salatilehed. Isetehtud rabarberiketšup. Isetehtud tofupihv. Isetehtud majonees segatuna isekasvatatud hernevõrsetest isetehtud pestoga..." Nii kui selle viimase välja ütlesin, sain ise ka aru, milline veidrik ma olen. Varsti teen nõud ka ise. Appi.


Igatahes, kui tahad samasugune veidrik olla, siis käitu nii - keeda ketšup. Selle jaoks tükelda ja keeda omavahel kokku kaks väikest sibulat, kaks vart rabarberit, paar peotäit väikseid kobartomateid, pool purki tomatipüreed, mõned küüslauguküüned, teelusikatäis kaneeli ja nelki, natuke soola, natuke rohkem suhkrut ja väike klaas vett. Püreesta ja vala purkidesse.


Marineeri sibulad. Selle jaoks viiluta 3-4 punast sibulat ja topi purki. Sega kokku võrdses osas õunaäädikat ja vett (vaata koguse poolest ise, kui palju vedelikku su purki mahub), lisa supilusikatäis soola ja teine (pruuni) suhkrut ning sega, kuni need on vedelikus lahustunud. Vala marinaad sibulatele.

Soola kurgid. Ühe liitri vee kohta kulub soola ja suhkrut mõlemat supilusikatäis ja äädikat pool. Vaata ise, kui palju marinaadi teed, ehk kui suure kurgiisuga oled. Viiluta kurgid ja topi purkidesse koos (isekasvatatud:)) tilliga. Lisa mõned küüslauguküüned ja eriti hea, kui mõned mustsõstralehed ka kätte saad. Mina sain, aga allika koha pealt ei saa sõna võtta, sest see pole päris...noh...legaalne. Tuleb leidlik olla:) Vala marinaad purkidesse kurkide ja maitsetaimede peale.


Majoneesi tegemiseks vispelda kokku kolm munakollast ja suur teelusikatäis sinepit - Dijoni või mingit magusat Ameerika moodi sinepit, mitte seda eestlaste lemmikut ülivänget. Aga samas, kes ei proovi, ei saa teada, nii et...:) Hakka vaikselt õli lisama, samal ajal koguaeg vispeldades. Mina kasutan käsivisplit, sest seda on kõige lihtsam pärast pesta, aga mõne elektrilise agregaadiga on loomulikult lihtsam. Jätka protsessi, kuni majonees on saanud õige konsistentsi, selle jaoks peaks kuluma umbes 400ml õli. Õlivaliku koha pealt - ükskõik milline taimeõli on hea, oliiviõli võib majoneesi kibedaks teha. Lisa umbes poole väikse sidruni mahl, veidi soola, sega läbi ja vala majonees purkidesse.

Pesto jaoks blenderda võrdsed tuustid basiilikut ja (jälle isekasvatatud:)) hernevõrseid, väike peotäis seedermänniseemneid, suurem peotäis Parmesani, nii palju oliiviõli, mis konsistentsiga pesto sulle meeldib ja kui soovid, siis üks küüslauguküüs. Mina küüslauku pesto sisse ei pane. Aga panen hästi natuke sidrunimahla ja natuke soola, kuigi seda viimast ei ole tegelikult vaja, sest juust on isegi soolane. Mulle lihtsalt väga meeldib sool. Vala pesto purkidesse ja peale õrn oliiviõlikiht. Miks ma basiilikut ise ei kasvata, on see, et ma söön teda lihtsalt nii palju, et ei jõuaks ära kasvatada.

Tofupihvide jaoks sega kokku 300g pehmet tofut ja mõned peeneks hakitud päikesekuivatatud tomatid. Mul lihtsalt vedeles neid 4 tükki ja mõtlesin ära kasutada, aga kui sul ei vedele, siis ära pane. Kuigi päris hea oli. Lisa üks muna, natuke (isekasvatatud:)) tilli ja rohelist sibulat. Tavaline valge sibul sobib muidugi ka, aga see roheline mul jälle vedeles. Lisa veerand riivitud suvikõrvitsat, maitsesta soola ja pipraga ning vormi pihvideks. Paneeri panko sees ja küpseta ahjus kuldseks.

Kuna suvikõrvitsat ja pankot jäi üle, saab neist friikad teha. Selleks tükelda suvikõrvits, paneeri muna ning seejärel oregano, paprikapulbri ja soolaga maitsestatud pankohelveste sees. Pane samuti ahju küpsema kuniks pealt krõbedaks tõmbavad.

Sai vist kõik nüüd? Saiast rääkides, siis muidugi võid burgeri saia vahele ehitada, nagu normaalne inimene, aga mina tegin nii - ladusin taldrikule rooma salati lehed ja natuke mingeid teisi õrnu pehmeid salatilehti, mille nime ma ei tea. Salatipesa keskele panin rabarberiketšupit ja selle peale tofupihvi. Selle peale lusikatäie omavahel segatud majoneesi ja pestot. Kõige peale virna tomatit, soolakurki ja marineeritud sibulat. Kõrvale kuhja suvikõrvitsafriikaid, nii palju, kui mahub ja veel natuke ketšupit või mingit muud möksi, mis friikatega maitseb. Kõik. Võib ära süüa.

No comments:

Post a Comment