Thursday, May 2, 2013

Tomati-basiiliku-püreesupp

Kuigi vegan-periood on möödas ja Mairile pühendatud supiteema samuti unustatud, siis see ei tähenda, et sinna tagasi ei võiks vaadata. Tomatisupid käravad alati superhästi - ükskõik, kas väikse kerge õhtusöögiampsuna või pärast pidustusi tervist kosutava pohmellieinena. Tomatisupi-fänlusest tulenevalt on mul tagataskust võtta nii ammusest ajast jäänud klassikuid kui külmkapi sisu ja isu järgi tekkivaid impovisatsioone. Viimasesse kasti läheb ka tomatisupp basiiliku, grillitud paprika ja sojajogurtiga.


Nelja portsjoni jaoks hangi:
1 purk purustatud tomateid - kui sul on ka väga äge vanaema, nagu mul, kes kasvatab ja konserveerib (kui puhkust hästi ajastad, siis saad seejuures talle abiks olla) siis ei pea neid poest ostma, vaid saad kasutada ehtsat Lõuna-Eesti tomatipüreed
2 sibulat (need vanaema käest saadud on jätkuvalt kõige paremad, kuigi ajavad poesibulatest tunduvalt rohkem nutma ka)
4 küüslauguküünt 
2 väikest punast paprikat
suur peotäis basiilikut
tšillipipart (mina kasutasin õe Indiast toodud ülivängeid loomulikult, aga igaüks lähenegu vastavalt oma tšillitaluvusele)
oliiviõli
suts võid
soola

Käitu nii: pane ahi sooja 250 kraadi peale, grillrežiimile. Kuni ahi soojeneb, paku endale veini ja tegele paprikatega - lõika pooleks, kraabi sisu välja ja pane paprikad ahjuplaadile, lõikepool all. Lükka ahju ja vaata aegajalt, kuidas neil seal läheb - kui koor on pealt juba päris mustalaiguline, siis on aeg nad välja võtta. Topi väiksesse kilekotti (fäänsipäänsid toidublogid ja -saidid õpetavad, et tuleb kaussi toidukile alla panna, aga mu armas õde Kätlin õpetas, et nõude küürimise asemel võib lihtsamad meetmed kasutusele võtta ehk paprikad kilekotti toppida ning samal ajal veini juues ja pläkutades aega surnuks lüüa). Viska tükeldatud sibulad, küüslauk ja tšilli supipotti või ja oliiviõli segusse (mitte kõige kõrgemal temperatuuril - lase neil mõnuleda, mitte praadida), sega vaikselt ja kui tundub, et mass on juba mõnusalt pehme, siis lisa purustatud tomatid ja umbes kolmandik nende kogusest vett. Keeda vaiksel tulel umbes pool tundi. Vahepeal jõuad paprikatelt koore maha  kraapida, nad tükeldada ja supile lisada. Viimasena sega sisse basiilik, maitsesta soolaga ja lase veel paar minutit keeda. Tee kogu segu kas blenderi või saumikseri abil püreeks ning serveeri värskete basiilikulehtede ja sojajogurtitutsudega - kellel on nummindus kallal, nagu minul, võib jogurtist südameid teha:) Sojajogurti võib loomulikult asendada hariliku maitsestamata jogurti või hapukoorega, aga see pähkline sojajogurti maitse sobib siia kõige paremini!

Lisaks külmale valgele veinile kärab tomatisupi kõrvale mõnus krõbe sai samuti ideaalselt!


P.S. Taimetoitude tegemise juures on positiivne see, et kass ei haista midagi söömisväärset ning püsib söögitegemise ja pildistamise ajal emotsoonitu ja rahulikuna nagu kala.

No comments:

Post a Comment