Sunday, May 18, 2014

Kiluvõileib

Kas kõik on ikka kursis, kuidas meil siin Tallinna päeva peeti ja selle raames maailma pikimat kiluvõileiba tehti? Aktsioon toimus Raekoja platsil ning nägi ette, et 20 kesklinna restorani saavad igaüks ühe meetri kiluvõileiba teha. Kokku 20 meetrit. Kõlab nagu ideaalne kevadpäev ühele tallinlasele - saab päikest võtta, chillida ja gurmeerestode kiluvõileibu degusteerida. Tegelikkuses oli asi ideaalsest muidugi väga kaugel. Massiivne kiluvõileib oli olemas, iga meeter sellest apetiitsem kui teine, aga mõnusa chillungi ja degustatsiooni asemel oli ürituse sisuks kiluvõileibu ründavate näljaste pensionäride hulk, kes tasuta söögi peale kohale olid kihutanud. Uudistest jäi silma lõik, kus üle rüselevate pensionäride kostus ühe koka ahastav hüüe: "Ärge trügige, te lükkate laua ümber!". Pärast on muidugi uhke tunne oma Abja-Paluoja padruugale laiata, kuidas meil Tallinnas on nii hea linnapea, et jagab tasuta kiluvõileibu! Minu vanaema ütles selle peale kerge muige saatel: "Kas endal tõesti nii palju raha ka ei ole, et jaksaks kilu ja leiba osta?!?". Idee oli üritusel ülilahe ja kui see oleks veidi teises formaadis toimunud, näiteks iga kiluvõileiva eest oleks pidanud paar eurot välja käima (ikka restoranile, mitte Tallinna linnale), oleks see ilmselt tasuta söögi eest kähmlejad eemale hoidnud ja minusuguseid gurmeepiffe rohkem ligi tõmmanud. Kuna mina pensionäridega kiluvõileiva eest võitlema ei julenud minna, siis pidin ise tegema.


Kiluvõileiva jaoks läheb vaja:
1 viil musta leiba
2 kilufileed
suts võid
1 muna
1 tl valge veini äädikat (võib tavaline ka äädikas ka olla, aga mul oli juhuslikult kapis valge veini oma)
tilli
soola ja pipart
värsket soolakurki

Tee nii: kõigepealt pane muna keetmiseks vesi keema ning lisa sinna veidi soola ja äädikat. Kui vesi väikse mulliga keeb, tekita segades keskele väike keeristorm ja vala sinna kiire liigutusega muna. Soovitan tassist või kausist valada, mitte otse koore seest - nii on nässumineku oht väiksem. Lase 3-4 minuti keeda. Samal ajal rösti leib, määri sellele võid ja laota peale kilufileed. Nüüd aseta võileivale keedetud muna, puista peale tilli ning maitsesta soola ja pipraga. Serveeri värske soolakurgiga. Seekord oli Salme juba selleks ajaks, kui turule jõudsin, asjad kokku pakkinud, aga teised tädikesed teevad ka väga head soolakurki. Enne ostmist küsi maitsta, et kindel olla!

See polnud muide riiakas kõne Tallinna linnapea aadressil - ma olen üsna kindel, et tasuta kiluvõileibade sarnased aktsioonid toimuksid ja jäävad igevesti toimuma, sõltumata linnapea isikust ja erakonnakuuluvusest.

No comments:

Post a Comment