Wednesday, September 30, 2015

Tomatisupp kaalikatega

Oletame, et sul on kodus järel ainult natuke suppi (megahea supp, ise keetsid) - kas võtad kõik endale töö juurde kaasa, jätad koju oma kaaslasele või teed pooleks, et mõlemad saaksite natuke?

Sööme tööl proua ülemusega koos lõunat. Jah, ma 99% juhtudest tassin lõunasöögi kodust kaasa, sest läheduses on ainult kas paha köögiga sööklad või paha köögiga toidupood. Proua ülemus muretses, kas lõunasöögiks kaasa võetud supist ikka piisab - ainult natuke oli järel ja teise poole jättis koju mehele.

Teine töökaaslane, noor temperamentne venelanna seletas jällegi ükskord häälekalt, kuidas ta suure õhtusöögi tegi, sinna palju-palju erinevaid komponente lisas ja siis selgus, et tema mees üht neist ei söö. "Mismõttes täiskasvanud inimene ei söö" suhtumisega tütarlaps käratas: "Kui ei söö, siis nälgi!" Nii et nii palju, kui on inimesi, on ka suhtumist toidusse ja selle jagamisse.

Kaalikas on ebaõiglaselt alahinnatud tooraine. Mina avastasin tema ka alles lühikest aega tagasi, aga väga meeldib. Mõnus kohalik produkt, ei maksa suht midagi, samas kasutusvõimalusi on väga palju. Näiteks kaalikatega tomatisupp.


Kahe inimese tomatisupi jaoks on vaja:
ühte kaalikat
ühte väikest sibulat
kahte küünt küüslauku
ühte tšillikauna
ühte sellerivart
ühte porgandit
ühte purki kooritud tomateid
ühte kuhjaga teelusikatäit lambaläätse
oliiviõli
võid
soola

Serveerimiseks:
pestot
maitsestamata jogurtit
või sees praetud kaalikakuubikuid

Käitu nii: koori kaalikas ja tükelda umbes sentimeetristeks kuubikuteks. Ilusamad ja ühtlasemad pane mõneks ajaks kõrvale oma aega ootama, ülejäänu loobi potti õli sisse koos tükeldatud sibula, küüslaugu, tšilli, selleri ja porgandiga. Lase vaiksel kuumusel pidevalt segades maitsetel sõbruneda, maitsesta soola ja lambaläätsega ning küpseta veel paar minutit. Vala juurde kooritud tomatid, samapalju vett (kasuta sedasama tomatipurki) ja keeda vaiksel tulel umbes pool tundi. Sel ajal saad valmis teha pesto - basiilik, küüslauk, seedermänniseemned, oliiviõli ja sool blenderisse ja valmis (seekord ma Parmesani ei pannud) ja või sees praadida need kaalikakuubikud, mille enne oma aega ootama panid. Valmis supp tee saumikseriga püreeks ja serveeri kaalikate ning jogurti- ja pestosüdametega.

P.S. Mina hääletan sekunditki mõtlemata selle poolt, et supp koju oma kõige kallimale jätta.

No comments:

Post a Comment