Sunday, September 20, 2015

Ühepajatoit vasikafilee, puravike ja kukeseentega

Septembris tähistatakse Eesti toidu kuud ja lisaks kõikvõimalikele muudele üritustele levib mööda Facebooki Eesti toidu teemaline väljakutse: "Kuna september on Eesti toidu kuu, siis esitame kõigile toidusõpradele väljakutse täita ka internet Eesti toiduga. Võtke välja oma parimad Eesti toidud, nutitelefonid või kaamerad ja sotsiaalmeedia äpid, sest teile on esitatud Eesti toidu väljakutse.
Nädala jooksul tuleb teil enda Facebooki lehele postitada (vähemalt :) ) üks eriti isuäratav pilt Eesti toidust - soovitavalt koos retseptiga - ja esitada väljakutse viiele sõbrale."

Eesti köök ei ole mu lemmik, et mitte öelda, et olen sel alal täielik käpard. Näiteks ei ole ma mitte kunagi teinud ühepajatoitu ja ilma vastavateemalise väljakutseta oleksin seda veel aastaid edasi lükanud. Ühepajatoit korralikult porgandite ja kaalikatega küll, nagu peab, aga ikka minu, gurmeepiffi, maailmas - vasikaliha, kukeseente ja puravikega.

Kui mina sain Eesti toidu tegemisega hakkama, siis arvasin, et küll saavad mu viis sõpra ka. Möödas on poolteist nädalat ja valitseb täielik vaikus. Seega järgmine kord saadan vastava väljakutse edasi täiesti võõrastele kodanikele.


Vaja läheb:
sibulat
sellerit
küüslauku
võid
õli
vasikafileed
kaalikat
juursellerit
nuikapsast
kukeseeni
puravikke
herneid (külmutatud kujul on täiesti okei)
soola

Serveerimiseks:
hapukoort
rohelist sibulat
tilli

Käitu nii: tükelda sibul, seller ja küüslauk väga peeneks ning pane või ja õli segusse suurde potti madalale kuumusele küpsema. Tükelda vasikafilee paarisentimeetristeks kuubikuteks, prae pannil või ja õli segus ning lisa sibula-küüslaugu-sellerisegule. Maitsesta soolaga, pane potile kaas peale ja lase ilma segamata umbes pool tundi madalal kuumusel küpseda. Nüüd lisa kuubikuteks tükeldatud juurviljad, vala juurde vett, nii et kogu potis olev segu oleks kaetud, pane kaas peale ja lase ühepajatoidul haududa umbes kakskümmend minutit. Vanaema nõuanne oli, et mitte mingil juhul ei tohi segada, lase rahulikult haududa! Seejärel lisa eelnevalt võis praetud seened. Kõige viimasena vala ühepajatoidu sisse herned, lase kaane all veel paar minutit chillida ning siis serveeri - tõsta kogu segu taldrikutele, veidi ikka seda põhja tekkinud puljongit ka ning serveeri loomulikult, nagu peab - hapukoore, tilli ja rohelise sibulaga.


No comments:

Post a Comment