Sunday, January 13, 2013

Sushi

Oma sõprade järgi otsustades julgen öelda, et sushi meeldib kas väga või üldse mitte. Viimase arvamuse esindajaid ma ausalt öeldes ei mõista...kuidas saab mitte meeldida?!? Ah?
Mina näiteks olen sedavõrd fänn, et teen endale mõnikord üksi kodus olles sushit. 75 g riisi keeta on muidugi ülimalt nüri, aga see selleks. 


Suuremale seltskonnale võiks üks võimalik väga lihtne kombo olla näiteks selline.

Vaja läheb:
300 g sushiriisi (häda pärast ajab harilik pudruriis ka asja ära, aga tegelikult väga nüüd ei soovita)
riisiäädikat
soola ja suhkrut
norilehti
wasabit (pulbri kujul on kõige parem - segad natukese veega kokku ja olemas)
serveerimiseks marineeritud ingverit ja sojakastet

Üks tavaline maitsekooslus võiks olla avokaado ja lumekrabiga. Teine, natuke ebatavalisem, heeringa, rohelise sibula ja kurgiga. Kõlab küll veidi kahtlaselt - mis söök see riisi ja heeringaga selline veel on, eks! Aga tulemus on üllatavalt nämm! Heeringas peab kindlasti olema soolvees, ilma igasuguste lisanditeta. Õli sees ligunenud variandid kohe kindlasti ei sobi!

Riisiga käitu nii: pese külmas vees 4-5 korda vett vahetades, kuni vesi jääb täiesti puhtaks. Pane riis potti, kalla peale vett umbes 2 cm jagu üle riisi ning lase keema tõusta. Nüüd keera pliidil kuumus maha, sega riis kergelt läbi, kaas peale ja 20 minuti pärast ongi valmis. Kuni riis jahtub, saad muude asjadega tegeleda.

Koori kurk, lõika sellest paraja suurusega ribad ning eemalda seemneosa. Lõika roheline sibul umbes 8 sentimeetri pikkusteks juppideks. Heeringast tee mõned ilusad õhukesed fileeribad nigiride jaoks, ülejäänust sentimeetrilaiused ribad makide jaoks.
Rebi lumekrabi parajateks tükkideks. Tee avokaadost viilud ja piserda kohe laimimahlaga üle, et pruuniplekiliseks tõmbumist vältida.

Lahusta sool ja suhkur riisiäädikas ja kalla see kergelt segades jahtunud riisi hulka. Nüüd on ilmselt aeg ka esimeseks klaasiks veiniks - mässamist on veel omajagu olnud ja osa veel ees, nii et kulub ära.

Riisile ja muudele ingriidientidele lisaks kougi nüüd välja ka norilehed, wasabipoiss, väike kauss külma veega (käpakeste jaoks) ja rullimismatt.
Nigiridega on lihtne - vormi märgade kätega sobiva kujuga riisipall, pane sinna wasabituts, heeringafilee kergelt ümber riisi vormides peale ja valmis!
Makide tegemiseks pane norileht rullimismatile, sinna laota õhukese kihina riis, jättes ülemisest äärest umbes 2-3 cm vabaks. Endapoolsesse äärde tõmba wasabitriip, edasi ühe variandina avokaado ja lumekrabi, teisele heeringas, kurk ja roheline sobul ning rulli mati abil natuke aidates kokku. Tee norileht äärest kergelt märjaks, et paremini kleepuks.
Enne tükeldamist võiksid paar minutit seista lasta, siis terav nuga kätte ja tegudele! Vahepeal on mõistlik nuga külma vee all puhastada. Lao meistriteosed suurele alusele, lisaks marineeritud ingver, wasabi ja sojakaste. Alustuseks kohustuslik sakering, edasiseks valge vein või miks mitte jaapani õlu. Ja nüüüüüd.....võib nauding alata!



No comments:

Post a Comment