Friday, March 6, 2015

Lambamaksavõileib

Ma läksin veganitega tülli. Ei, mitte omal algatusel. Ma pean end tolerantseks inimeseks, nii üleüldse, kui toitumisvalikute teemal. Veganeid hukka ei mõista ja ümber veenda ei ürita. Piir tuleb ette siis, kui inimesed peast veganiks muutuvad.

Minu õde on taimetoitlane. Ta ei käi kusagil seltskonnas seda häälekalt reklaamimas ja kui üleüldist tõde kuulutamas, samuti ei palu ta endale mitte kunagi eraldi süüa teha, vaid ütleb, et leiab alati midagi süüa, tema pärast menüüd muuta pole vaja. See on armas. Vastupidiselt viimase aja moehulluse, veganluse usku pööranud kodanikele. Elu enne veganiks hakkamist oli justkui pimeduses elatud, lihasööjad ja karusnahakandjad tuleks maha lasta, nende suunas enda arvates peent irooniat lahmides (sest otsesed sõnavõtud läksid moest koos lihasöömisega) ja ülepäeviti oma vegan-pläustidest pilte postitades parandan pool maailma ära, eks. Mul jätkuvalt pole vegan-pläustide vastu midagi, aga nimetagem asju õigete nimedega. Veganite hapukoor ei ole hapukoor, vaid seemnekreem. Veganite seljanka ei ole seljanka, vaid tomati-köögiviljasupp. Välismaal elavale kodanikule, kes Eesti hapukoore järele igatseb, ju ei ütle, et saa üle, creme fraiche ajab asja ära ja sorry, unustasin musta leiba tuua, aga võtsin lennujaama poest sepiku, see on ju okei? Või kui restos konnajalgu tellid, tuuakse kana omad, sest esimesed said otsa, aga maitse on sama, kannata ära, same shit. Aga kui veganitele soovitada, et asju õigete nimedega nimetada, segaduse vältimise huvides, tahetakse dialoogi asemel sind suht kiirelt põlema panna. Tahan vegan olla, aga samal ajal seljankat, raguud ja verivorsti kühveldada? Taimne verivorst kõlab iseenesest juba nagu Otto-Triin. Absurdselt ühesõnaga.

Ma arvan, et olin umbes viiene, kui vanaemaga tema sõbranna juures külas käisin. "Parti tahate?" Vastust ootamata rabas proua ühel mööda õue kihutanud paarikümnest pardist kaelast kinni ja lõi tal sealsamas paku peal pea maha. Toppis sooja pardi meile kotti ja soovis head küpsetamist. Oleksin pidanud selle peale veganiks hakkama? Viiese minu jaoks oli pigem väga huvitav näha, kust söök päriselt lauale tuleb. Ja teistel partidel oli absoluutselt ükskõik. Minul praegu samuti. Värskelt veganiks hakanud, kisage, kui tahate. Kirjutan postituse lõpuni ja lähen toon turult lambamaksa. Küpsetan ära ja söömise ajal joon kõvasti punast veini ka veel peale. Õhtul panen jänesenahast kasuka selga ja lähen linna peale. Ilusat reedet!


Lambamaksavõileiva jaoks läheb vaja:
lambamaksa (Keskturult saab, 3€/kg, nädalavahetuseti 3.70€/kg)
soolakurki (samuti Keskturult, kuigi viimasel ajal ei ole Salmet enam näha olnud, aga üks armas vene tädi müüb neid ka)
musta leiba
erinevaid lehti, mina kasutasin näiteks beebispinatit ja hernevõrseid
võid
soola ja pipart

Sibulamoosi jaoks läheb vaja:
punast sibulat
võid
palsamiäädikat
mett
soola

Käitu nii:
kõigepealt tee sibulamoos - selleks poolita ja viiluta punased sibulad, mida õhemalt, seda parem. Sulata potis või ja lase sibulatel selle sees madalal kuumusel umbes 10 minutit küpseda. Vala juurde korralik lärakas palsamiäädikat, tõsta veidi kuumust, sega aegajalt ja kui tugev äädikalõhn on kadunud, sega juurde mesi. Maitsesta soolaga ja jäta sibulamoos jahtuma. Selle tegemise ajal hakkasin ma muide tõsiselt üksi elamist vihkama! Täpsemalt sel hetkel, kui äädikapudelit lahti ei jõudnud keerata. Pärast hulki asjatuid katseid lähenesin asjale vanamoeliselt ja põhimõtteliselt lihtsalt murdsin korgi maha. Umbes nii, nagu konservipurki noaga avaks.

Samal ajal, kui sibulamoos küpseb, puhasta maks kelmetest ja tee sellest umbes 4x4cm suurused kuubikud. Sulata pannil või (pane kohe südamest, maksale meeldib või) ja prae maksa kõrgel kuumusel, kuni katsumise järgi tundub seest veel õrnalt roosakas olevat. Umbes samamoodi, nagu katsumise järgi steiki küpsetad. Ma arvan, et see võttis umbes 4 minutit aega, aga soovitan kellast rohkem sisetunnet ja katsumismeetodit usaldada. Maitsesta valmis maks soola ja musta pipraga ja tõsta hetkeks jahtuma. Võileiva kokku panemiseks rösti leib, määri sellele võid ja laota peale salatilehed. Nüüd tõsta leivale vaheldumisi soolakurgiviilud ja lambamaksatükid ning viimastele paar lusikatäit sibulamoosi. Puista peale veidi musta pipart ja serveeri punase veiniga. Mõnus!


No comments:

Post a Comment