Saturday, July 5, 2014

Nuudlid, suhkruherned ja veiseliha aasiapärases puljongis

Ma olen linnatüduk, "vurle", nagu mu vanaisa ütleb. Vihkan väljasõite, matkamist, telkimist ja sauna! Elan kesklinnas, käin poppides restodes ja fäänsipäänsites lounge'ides....arvasin ma....kuni käisin veidi teistmoodi nädalavahetust veetmas. Palkmaja ilma vee ja elektrita üksildases kohas metsa sees järve ääres, söök puulaualt ja grillilt, soojuseks ja valguseks lõke ning muusikavalikuks linnud ja kalad - kõlab nagu mina?

Pärast päikese all veedetud nädalavahetust ei taha päikesest põlenud nahk ja väsinud keha mitte külma kurgisuppi, vaid jätkuva soojuse lainel teravat ja soojendavat nuudlisuppi.


Kahele inimesele läheb puljongi jaoks vaja:
3 vart rohelist sibulat
3 küüslauguküünt
2 cm jupp ingverit
1 sidrunheinavars
2 kauna värsket tšillit
peotäis koriandrivarsi ja -lehti
2 spl seesamiõli
ühe laimi mahl
2 tl pruuni suhkrut
2 spl kalakastet
2 spl sojakastet
1 l kalapuljongit (kellel on palju aega ja viitsimist, keedab kalapeadest ja -sabadest ise; kellel ei ole, kasutab puljongikontsentraati)

Supi jaoks läheb vaja:
100 g riisinuudleid
suur peotäis suhkruherneid
100 g veisefileed
soola, pipart ja õli
serveerimiseks koriandrilehti ja tšilliviile

Käitu nii: pane potti seesamiõlisse kuumenema viilutatud roheline sibul, ingver, tšilli, küüslauk ja koriander. Vajuta sidrunhein suure noaga lapikuks, tee pooleks ja lisa ülejäänud komponentidele. Lase maitsetel mõne minuti jooksul vaiksel kuumusel sõbruneda ja vala peale kalapuljong. Lisa kalakaste, sojakaste, laimimahl ja suhkur ning lase vaiksel tulel umbes kolmveerand tundi keeda. Maitse aegajalt ja tuuni maitset, kui vaja. Vahepeal jõuad oma päikesest ehmatatud näole hapukoort määrida. Kui puljong on kolmandiku võrra vähemaks keenud, vala see läbi sõela, et saaksid selge supi, ning vala potti tagasi. Lase uuest keema minna ja lisa suhkuherned ja paar minutit hiljem riisinuudlid. Keera kuumus maha, pane kaas peale ja lase maitsetel seguneda ning nuudlitel pehmeneda. Samal ajal grilli soola ja pipraga maitsestatud veisefileed kuumal pannil mõlemalt poolt paar minutit ja pane kõrvale umbes viieks minutiks rahunema. Tõsta nuudlid, suhkruherned  ja puljong kaussidesse. Viiluta veisefilee, lisa supile ning garneeri koriandrilehtede ja tšilliviiludega.

No comments:

Post a Comment