Monday, April 1, 2013

Kikerhernesalat tomati ja avokaadoga

Mu õde on taimetoitlane - sellisel mõistlikul kujul, ehk siis, ta tarbib natuke piimatooteid (ja kui õigesti mäletan, siis jumaldab juustu:)), muna ja mõnikord harva maitseb isegi natuke kala. Minu jaoks välistatud, aga üritan teda mõista ja kaasa elada ning kui koos sööme, siis vastavalt temale mugandusi teha. Külas olles lappasin üht taimetoiduteemalist raamatut - kohati oli päris põnev ja mitte niivõrd retseptide, kui pikemate taimetoidust ja veganlust kirjeldavate lõikude kohal. Koju jõudes kukkusin googeldama - millised on taimetoitluse erinevad vormid ja eriti, kuidas seda Eesti kliimas rakendada. Veganluse lühike definitsioon kõlab nii: "Veganid ei söö ei liha, muna-, piimatooteid ega ka mett". Sportlik huvi võitis, nagu ikka, nii et otsustasin seda omal nahal proovida. Kuidas muidu saab sõna võtta, kui ei tea täpselt, millest räägid! See, et veganid mett ei tarbi, oli minu jaoks üllatus...nii et otsustasin selles osas veidi järele anda - eriti, kuna tulin just Itaaliast ning tagasi külma kliimasse maandudes sain ilmselt kerge šoki külmetuse näol ja mesi sel puhul on must-have! Teine, mida oma ema nõuannete toel lahendada üritasin, oli see, mida siis ikkagi süüa... Pikema netisurfingu tulemusel jõudsin järeldusele, et lisaks kõikvõimalikule värskele kraamile söövad nad päris palju saialisi ja pastalisi jne, mis mulle üldse ei meeldi... Huvi oli siiski liiga suur ja nüüd algab kahenädalane katsetus veganina. Piima olen ma nagunii juba ammu soja- ja kaerapiima vastu vahetanud, nii et hommikuse kohvi ja smuutidega oli asi lihtne. Esimene lõunasöök, mille välja mõtlesin, on kikerhernesalat tomati ja avokaadoga.


2 väikse salati jaoks läheb vaja:
60 g kikerherneid (kuivatatud kujul - pane päev varem külma vee sisse paisuma)
2 väikest tomatit
1 avokaado
2 viilu punast sibulat
1 küüslauguküüs
1 värske punane tšilli
värsket peterselli
sidrunimahla
oliiviõli
soola ja pipart

Tee nii: keeda kikerherneid väga vaiksel kuumusel umbes tund aega ja jahuta siis maha. Tükelda tomatid ja avokaado väikesteks kuubikuteks. Punane sibul, küüslauk ja tšilli tee imepeeneks ning sega teiste ingriidientidega õrnalt kokku. Maitsesta sidrunimahla, soola, pipra ja väiksemaks rebitud petersellilehtedega ning nirista peale suts oliiviõli. Tulemuseks on väike armas värske salat, aga väga kõhtutäitev! Esimene päev veganina on paljulubav:)

No comments:

Post a Comment