Monday, May 4, 2015

Pardiravioolid sidruni-musta pipra-võikastmes

Mõnest inimesest käid millegipärast pikka aega erinevate kokkusattumuste (või tegelikult just kokku-mitte-sattumuste) tõttu mööda. Ühiste tuttavate hulk järjest kasvab, aga alati on vastavalt kas üks või teine seltskonnast puudu, nii et jätkusuutlikult tuttavaks saada ei õnnestu. Kui lõpuks ühise sõbranna sekkumise ja agitatsiooni tulemusena pimekohtingu stiilis õhtusöögiplaan kokku õnnestub leppida ja tundub, et töölt tulekust arvestades pooleteisttunnise varuga kõik sujuma peaks, hakkavad jälle erinevad kokku-mitte-sattumused juhtuma. Kõigepealt jooksed kontsadel läbi kaubanduskeskuse ja ahnitsed kiiruga kõik õhtusöögiks vajamineva kokku. Tundub, et aega on varuga ja kõik läheb plaanipäraselt. Kassa juures avastad, et pangakaart on millegipärast trennipükste taskusse ununenud. Palud kassapidajat, et teise läbi toidupoe kihutamise vältimiseks ta su kraami kassa juures hoiustaks, kuni üle tee kodus pangakaardi järel käid. Jooksed koju, pangakaardiga poodi tagasi ja avastad, et daami, kellega enne jutule said, enam samal kohal ei ole. Samal kohal istuv järgmine daam ei tea su söögikraamist midagi ja saadab infopunkti. Infopunktidaam ei tea ka midagi ja kutsub kohale vahetuse vanema...kes ei tea samuti midagi. Pärast mitmendat korda oma probleemi kurtes silmad lõpuks juhuslikult kusagil kaugemal seda õiget daami kruiisimas. Kergendusohe on aga enneaegne, sest nüüd läheb daamil arvuti katki ja ta soovitab kõigi oma asjadega teise kassasse minna - sinna on aga vahepeal kümneinimeseline järjekord tekkinud. Jooksed iseteeninduskassasse, sest tundub, et seal võib veidi kiiremini minna...ja see agregaat läheb rikki. Saadad vahepeal "take your time" sõnumi ja loodad, et teel koju auto alla ei jää. Higise ja vihasena jõuad täpselt tund aega loodetust hiljem koju ja võtad esiteks närvide rahustuseks klaasi veini, enne kui õhtusööki tegema ja kaaslast ootama hakkad. Aga kokkuvõtteks - need väikesed pisiasjad ja aastatepikkused teineteisest möödakäimised ununesid kiiresti. Mõni inimene lihtsalt on ootamist väärt:)

Kuigi pardiravioolid on päris seksikas toit, ei teinud ma neid sel õhtul sellele konkreetsele kodanikule, vaid võtsin paar päeva hiljem sügavkülmast, kui kodu ja kaubanduskeskuse vahel pangakaardiga jooksmisest haige olin ja süüa teha ei jaksanud.


Neljale näljasele või kuuele vähem näljasele muretse ravioolitaigna jaoks:
300 g jahu
3 muna
2 spl õli
soola
vett

Parditäidise jaoks muretse:
kaks pardikoiba
oliiviõli
küüslauku
loorberilehti
värsket tüümiani
piprateri
peotäis India pähkleid
väike pakk kohvikoort
soola
üks muna

Kastme jaoks muretse:
pakk võid
kaks sidrunit
värskelt jahvatatud musta pipart
soola

Serveerimiseks:
seedermänniseemneid
Parmesani
värsket tüümiani

Käitu nii:
pardikonfii jaoks pane pardikoivad ahjuvormi, puista peale loorberilehti, tüümianivarsi, mõned küüslauguküüned, piprateri, veidi soola ja vala peale oliiviõli nii palju, et part ja muud asjad oleksid kaetud. Küpseta 180-kraadises ahjus poolteist tundi. Vahepeal tee ravioolitaigen - vala köögipinnale või lauale jahu, tee keskele süvend ning sinna munad, oliiviõli ja veidi soola. Alusta keskelt segamist, iga ringiga natuke rohkem jahu kaasa haarates. Lõpuks vormi taigen palliks, mässi toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi. Ravioolitäidise jaoks keeda India pähkleid kohvikoores madalal kuumusel kümme minutit. Valmis küpsenud pardikoibadelt kraabi liha kahvliga (kuigi ta pudeneb tegelikult sealt peaaegu ise) lahti, lisa koore-pähklisegu, viielt tüümianivarrelt maha kraabitud lehed ja töötle saumikseri või mõne muu peene köögiagregaadi abi kasutades püreeks - aga mitte päris ühtlaseks massiks, vaid jäta kergelt tükiliseks, et koostisosad ikka tuvastatavad oleksid. Kui vaja, lisa veidi soola. Rulli taigen lauale lahti, tee sellest spetsiaalset vormi või tavalist joogiklaasi kasutades ringid, täida pardiseguga, määri ääred munaga, pane peale teine taignapoolik ja vajuta ääred korralikult kinni. Kui varem ühtegi raviooli teinud ei ole, siis pole hullu - umbes kolmekümnendaga saab korralikult käppa. Lisa veele soola ja loorberilehti ning keeda ravioole umbes kaheksa minutit. Samal ajal tee kaste - pane pannile pakk võid, kahest sidunist pigistatud mahl, heldelt värskelt jahvatatud musta pipart ja veidi soola. Kaste on valmis, kui või on jõudnud sulada ja umbes pool minutit koos sidrunimahlaga keenud. Serveerimisel vala ravioolidele kaste ning puista parmesanilaaste, tüümianilehti ja kuival pannil röstitud seesamiseemneid.



No comments:

Post a Comment