Thursday, February 21, 2013

Dinner à la baby sista

Mulle tohutult meeldib suuri söögipidusid korraldada, aga...veel rohkem meeldib mulle ise neil käia - köögis rügamise asemel saab veini juua ja iga viie minuti tagant degustatsiooni nõudes kokka närvi ajada! Igal juhul kui keegi mõnele sellisele dineele kutsub, siis ei saa ma ometi juhust kasutamata jätta!

Seekord ei olnud küll tegu massiivse peoga, vaid minu õe tagasihoidliku sünnipäevaõhtusöögiga. Sellest, kuidas me isaga koos tal pidevalt selja taga luurasime ja inspekteerisime, oli Grete kergelt ehmunud...aga samas suhtus väga leplikult minu fotokaga köögis jalus sibamisse ning saatis hiljem vabatahtlikult kolmekäigulise õhtusöögi retseptid postkasti. Selline nunnu on ta!

Selline oli dinner à la baby sista:

Eelroog: tomati-mozzarellasalat
tomat
mozzarella
rukola
basiilik
oliiviõli
küüslauk
palsamiäädikas
maitseained

Valmistamisprotsess lühidalt: tükelda-sega-maitsesta.


Pearoog: koorene lõhepasta (retsept neljale)
500 g pennet või muud meelepärast pastat
300-400 g lõhefileed
400 ml 10% koort
ca 70 g toorjuustu
poolest sidrunist pigistatud mahl
1 suur sibul
2 küünt küüslauku
1 tl kuivatatud või peotäis värsket basiilikut
jahvatatud musta pipart
näpuotsatäis Cayenne'i pipart
soola
veidi õli
serveerimiseks ca 50 g riivitud parmesani ja ciabattat


Kõigepealt valmista kaste: hauta väheses õlis hakitud sibul ja küüslauk (vaata, et ei pruunistuks), kalla peale koor ning hauta sibul lõplikult pehmeks. Lisa toorjuust ja sidrunimahl, sega läbi. Maitsesta soola, musta pipra, basiiliku (kui kasutad värsket basiilikut, siis lisa see kõige lõpus) ning Cayenne'iga - sel hetkel avastas Grete, et ups, Cayenne'i pipart ei ole, aga mingit tšillipipart on.
Mina: "See on suht lahja, pane julgelt!"
Grete: "Ma tean!"
Naeruhoole järgnes kogemata liiga suur kastmesse lennanud tšillipiprakuhi..."aaah, see on ju lahja!" ja uus naeruhoog.
Kõige lõpus lisa lõhefilee tükid (ca 1x1 cm). Hauta mõni minut, kuni lõhe on valmis.

Keeda pastat kuni see on al dente. Sega kastmega kokku ja serveeri koheselt koos parmesani ja ciabattaga.

Keset pastavalmistamist teatas Grete, et ohhh, paneks veini ka!  Mõeldud, tehtud...ja valas suvalisel hetkel suvalise koguse valget veini pastakastmesse. Mina plaksutasin loomulikult kaasa! Lõpptulemus maitses väga hästi, nii et järelikult oli õige otsus!


Dessert: kohupiim-vahukoor marjadega
kohupiimapasta
vahukoor
marjasegu
halvaa
suhkrut ei ole vaja, sest halvaa annab piisavalt magusust

Valmimisprotsess jällegi lihtne ja loogiline: vahusta, sega, kaunista, serveeri.


Stiilipuhas näide sellest, kuidas lihtsad maitsekombinatsioonid on imelised! Võin oma pisikese üle tõeliselt uhke olla:)


No comments:

Post a Comment