Tuesday, February 19, 2013

Sushikoolitus...või siis kannatlikkuseharjutused

Kuna ma kannatlikkusega just ei hiilga, siis oma köögitarkusi (või -sigadusi) ma naljalt teistega jagada ei viitsi. Lihtsalt ei viitsi õpetada! Ütlen selle asemel, et mind võib külla kutsuda ja veini pakkuda, teen ise valmis. Ükskord tegin siiski eraldi - õpetasin sõbra sushit tegema!

See oli tegelikult meil juba kolmas katsetus - esimene kord lõppes sellega, et ma tegin kõik ise; teisel korral venis ta kusagil linna peal nii kaua, et näljast minestamise vältimiseks ostsime ühest sushi-sööklast lihtsalt ampsu kaasa. Kolmas kord oli nagu peab - mina kõlgutasin toolil jalgu, kaanisin veini ja seletasin (pärast oli hääl ära!).

Vaja läheb:
300 g sushiriisi
riisiäädikat (sõbral oli kodus mingi ekspruudist jäänud mikstuur riisiäädikast, veest, soolast ja suhkrust - ärge sellise sodiga kodus proovige!)
soola ja suhkrut
norilehti
wasabit (pulbri kujul on kõige parem - segad natukese veega kokku ja olemas)
serveerimiseks marineeritud ingverit ja sojakastet


Kasutasime käepäraseid klassikuid nagu lõhe, lumekrabi, avokaado, kurk ja salatilehed ning sõbra nõudmisel ka toorjuust. Kerge kisma maitsekombode teemal lõppes kompromissiga - tegime nii talle meeldivaid "kõik ained kokku ja kuhi toorjuustu lisaks" kui minu "puhtad lihtsad maitsed" variante. Eks igaüks on ise kõige targem.

Riisiga käitu nii: pese külmas vees 4-5 korda vett vahetades, kuni vesi jääb täiesti puhtaks. Pane riis potti, kalla peale vett umbes 2 cm jagu üle riisi ning lase keema tõusta. Nüüd keera pliidil kuumus maha, sega riis kergelt läbi, kaas peale ja 20 minuti pärast ongi valmis. Kuni riis keeb, saad endale veini valada.

Ideaalis võiksid varem riisi valmis keeta, aga kui on kiire, saad näiteks terrassile jahtuma tõsta. Vahepeal käi segamas ja vaata, ega mõni naabri kass pole sööma tulnud!

Koori kurk, lõika sellest paraja suurusega ribad ning eemalda seemneosa. Koori ja viiluta avokaado ning piserda kohe laimimahlaga üle, et pruuniplekiliseks tõmbumist vältida. Kalast tee mõned ilusad õhukesed fileeribad nigiride jaoks, ülejäänust sentimeetrilaiused ribad makide jaoks. Lumekrabi ja salatilehed rebi parajateks tükkideks.

Lahusta sool ja suhkur riisiäädikas ja kalla see kergelt segades jahtunud riisi hulka. Kui pudelis eelnevalt valmis segatud sodi kasutad, kalla see lihtsalt riisi hulka, aga nagu juba ütlesin, selliseid kahtlaseid pudelikesi ma ei usaldaks.

Riisile ja muudele ingriidientidele lisaks kougi nüüd välja ka norilehed, wasabipoiss, väike kauss külma veega (käpakeste jaoks) ja rullimismatt.


Nigiridega on lihtne - vormi märgade kätega sobiva kujuga riisipall, pane sinna wasabituts, lõhefilee kergelt ümber riisi vormides peale ja valmis!
Makide tegemiseks pane norileht rullimismatile, sinna laota õhukese kihina riis, jättes ülemisest äärest umbes 2-3 cm vabaks. Endapoolsesse äärde tõmba wasabitriip, edasi oma isu ja südametunnistuse järgi erinevaid eelnevalt ette valmistatud ingriidiente ning rulli mati abil natuke aidates kokku. Tee norileht äärest kergelt märjaks, et paremini kleepuks.



Lase valmis makirullidel mõned minutid külmkapis seista - maitsete ja tekstuuri ühtlustumiseks. Samal ajal saad endale veini juurde valada. Nüüd võta suur ja terav nuga. Tee kõigepealt makirull pooleks ja seejärel pooled kas kolmeks või neljaks, kuidas käe- ja silmamõõt ütleb. Vahepeal on mõistlik nuga külma vee all puhastada. Lao meistriteosed suurele alusele, lisaks marineeritud ingver, wasabi ja sojakaste.



Minu kodus naljalt kohustuslikust sakeringist ei pääse, aga seekord külas olles jäi vahele...no pole hullu, külm valge vein või hele õlu sobivad loomulikult ka!

Kokkuvõtvalt - sõber õppis sushitegemise selgeks, aga mina niipea ilmselt kellegi õpetamisega jändama hakata ei viitsi.

Veidi teistsuguseid ja pigem ebaharilikke sushi maitsekombinatsioone vaata siit.

No comments:

Post a Comment