Sunday, February 24, 2013

Meestepäev

Meestepäeva tähistatakse 23. veebruaril ida pool, näiteks Venemaal ja Moldovas - ilmselt seoses samal päeval oleva Nõukogude armee aastapäevaga. Igatahes piisav põhjus õhtusöögipeo korraldamiseks.

Õhtusöök kaheksale ehk soojenduseks boeuf a la tartar viinashotiga, vahepeal väike naiselik klassika Caesari salati näol ja desserdiks vaarikate ja tüümianiga kreembrülee.

Caesari salati krutoonide jaoks läheb vaja:
itaalia saia - mina kasutasin tumedat ciabattat
oliiviõli
värsket tüümiani
küüslauku

Caesari kastmeks läheb vaja:
1 munakollane
1 tl Dijon sinepit
2 küüslauguküünt
4 anšoovisefileed
1 spl sidrunimahla
oliiviõli, sellises üsna heldes koguses
soola, musta pipart

Salati jaoks:
rooma salati lehti - talvel on väga raske kusagilt kaubandusest rooma salatit kätte saada, sel juhul võib näiteks jääsalatit kasutada
Parmesani juustu
kanafileed
pestot (soovitan ise teha ja näiteks pistaatsiapähklite ja/või rukolaga maitset tuunida, aga poest tulnud variant on ka okei)
küüslauku
valget veini
soola, musta pipart

Tee nii:
kõigepealt pane kana marinaadi - tee kanafileed laiupidi pooleks (ehk siis, õhemaks), topi need kaussi või karpi või mis iganes külmkapis vähe ruumi võtab, sega juurde pesto, purustatud küüslauk ja valge vein ning jäta maitsestuma. Aeg sõltub sellest, millal meelde tuleb, et kana peab enne ette valmistama - aga isegi tund-paar ajab asja ära.
Prae grillpannil või küseta ahjus valmis, maitsesta soola ja pipraga.

Krutoonide tegemiseks tee saiast kuubikud. Laota need ahjuplaadile, loobi sinna vahele tüümianivarsi, noaga katki vajutatud küüslauguküüned ja oliiviõli. Küpseta ahjus kuni näed esimesi pruunikaks tõmbuvaid servi.

Kastme jaoks loobi kõik komponendid loetelu järjekorras blenderisse, kõige viimasena ettevaatlikult valades oliiviõli. Teoorias peaks blenderist vastu vaatama imeilus helekollase värvusega kergelt küüslaugulõhnaline Caesar. Minul on alati praktikas ka töötanud. Kui see nii ei ole, siis ma ei tea...alusta uuesti näiteks. Valmis kastme võid vahepeal külmkappi panna.


Suur eeltöö on tehtud, nii et võta vahepeal paar lonksu veini ja kuku serveerima. Rebi salatilehed tükkideks, tee juurviljakoorijaga Parmesanist laastud, lisa juurde krutoonid ja sega õrnalt läbi. Kalla juurde Caesari kaste ja tee veel paar õrna segamisliigutust. Jaga taldrikutele, laota sinna peale viilutatud kanafilee ja serveeri KOHE! Kellelegi ei meeldi närtsinud ja õnnetud salatilehed ega krutoonid, sellepärast.

Buon Appetito!


Suuremale seltskonnale süüa tehes on miinuseks see, et kõik tahavad kohe kühveldama hakata, nii et ilusast serveerimisest ja atraktiivsetest fotodest ei tule tavaliselt midagi välja!

No comments:

Post a Comment